Warmteverliesberekening

Twee soorten warmteverlies

Het warmteverlies is de warmte die een gebouw verliest via ramen, deuren, het dak, de vloer… Hoe zwakker de thermische isolatie is, hoe groter het warmteverlies. Er zijn twee soorten van warmteverlies:

  • Oppervlakteverlies (via muren en koudebruggen)
  • Verlies via luchtvernieuwing (opwarming nieuwe lucht)

Deze twee gegevens vormen de totale warmteverliezen en zijn nodig om het benodigde vermogen van de verwarming in een woning te berekenen.

Wat zijn de belangrijkste principes van warmteverlies?

De warmteverliezen worden berekend in Watt en geven het vermogen aan dat door het verwarmingssysteem geleverd moet worden. Ze houden rekening met het temperatuurverschil tussen binnen en buiten of delta T.

De som van de warmteverliezen geeft het minimale verwarmingsvermogen weer dat voorzien moet worden wanneer de minimumtemperatuur (basisbuitentemperatuur) is bereikt.

Hoe bereken je de warmteverliezen?

Je kan de warmteverliezen (in Watt) op een vereenvoudigde manier berekenen aan de hand van het vermogen dat per vierkante meter nodig is om een huis te verwarmen in functie van haar K-waarde.

15 W/m² Passiefhuis (K10-K20)
35 W/m² Lage energiewoning (K30 – K35)
50 W/m² Nieuwe goed geïsoleerde woning (K40 – K45)
80 W/m² Normale woning uit de jaren ‘90
120 W/m² Oude woning, lage isolatie (voor 1990)

Voorbeeld:

  • Normale woning uit de jaren ‘90
  • 80 W/m2
  • Oppervlakte = 150 m²
  • Warmteverliezen in Watt = 80 W/m² * 150 m² = 12.000 kW

Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is. Wil je een exacte berekening, houd dan rekening met het EPB-verslag, de gemiddelde U-waarde van de verliesoppervlakten, de verliesoppervlakte en het ventilatietype. Het beste is nog altijd om een echte warmteverliesberekening met thermische software te doen.

Wil je ook een kachel of haard op cv?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak met één van onze specialisten voor een grondige analyse?

Vraag ernaar