Installatie, aangesloten op?

  • Gascondensatieketel Buderus 45 kW
  • 2 buffervaten van 500 liter en boiler
  • 20 radiatoren
  • Zonnepanelen
  • Zwembad 35.000 liter

Reden van de investering?

Wij kochten een aantal jaren terug deze woning uit 1964 en voerden een grondige verbouwing uit. Het gasverbruik van de vorige eigenaar, 3600 euro per jaar, stootte ons wel tegen de borst. We besloten om een compleet nieuwe CV-installatie te plaatsen, die ook volledig ecologisch en economisch zou zijn, met een duidelijk oog op de toekomst. We kwamen tot een installatie met de DDG-haard, een gasketel, buffervaten, zonnepanelen, en sinds kort ook een zwembad. DDG leerde ik kennen via een enthousiaste gebruiker uit Dworp.

Bevindingen en verbruik?

Het gemiddelde gasverbruik van vroeger (300 euro/maand) is nu gereduceerd naar slechts 60 euro per maand! En dan te bedenken dat ik hier dagelijks de complete woning verwarm, mijn kantoren incluis. Immers mijn hoofdkantoor Faure Beauty, van al onze lasercentra, is hier ook gevestigd.

Qua kosten aan vaste brandstoffen zit ik hier aan ongeveer 10m³ hout (5000 kg), soms afgewisseld met petroleumcokes / Futurex (jaarverbruik zonder hout: 2500 kg). Naast 60 euro per maand aan gas, komt er dus nog ongeveer 80 euro/maand bij aan kosten vaste brandstoffen. In totaal dus 140 euro per maand. Niet slecht voor een grote woning van 300m², die ook overdag volledig verwarmd wordt.

Recent heb ik mijn buitenzwembad laten aanleggen. Geen overbodige luxe, want ik produceer zoveel warmte dat mijn buffervaten in de kelder niet kunnen volgen. Als onderaan mijn buffervat een retourtemperatuur van 70°C gemeten wordt, schiet de warmtewisselaarsgroep met filter van mijn zwembad in werking, zodat een groot deel van het jaar dit buitenzwembad ook verwarmd wordt. En dit zoals ik wil, aan meer dan 30°C. Soms produceren wij echter nog te veel warmte, en we overwegen een leiding bij te trekken naar het zwembad van de gebuur, om de 'overtollige' warmte soms weg te pompen. Dit laatste is echt niet als grap bedoeld, maar wat moet je doen als er zoveel warmte opgewekt wordt.

Deze uitgebreide installatie kan ik grotendeels eenvoudig van achter mijn pc sturen door de PLC-sturing, mede door mijn technische ingesteldheid.

Algemeen over DDG?

Prima moet ik zeggen. Ik ben de medewerkers van DDG dan ook zelf gaan opzoeken op hun stand op de laatste editie van Batibouw om dat te melden. We doen hier dan ook graag verslag van de resultaten. Ik zou de mensen wel aanraden om zich goed te laten informeren over de juiste dimensionering van hun DDG-haard. Dit in functie van het nodige vermogen in de woning, maar ook in samenhang met de latere stookgewoonten. Ik merk ook dat ik met vloerverwarming nog efficiënter zou kunnen werken. Dat is nu niet het geval. Ik speel met het idee om ooit nog eens een passiefhuis te bouwen. Dan willen we vloerverwarming wel toepassen, mogelijk met een warmtepomp en photovoltaïsche cellen op het dak, en komt er sowieso terug een DDG cv-haard.

Faure uit Wilrijk

Wil je ook een kachel of haard op cv?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak met één van onze specialisten voor een grondige analyse?

Vraag ernaar