Installatie, aangesloten op?

  • Gascondensatieketel Vaillant Ecovit - 63 kW
  • Meer dan 15 radiatoren

Reden van de investering?

Als jong gezin met kinderen, zijn wij in 1983 naar deze woning verhuisd. De wat oudere woning is groot en niet optimaal te isoleren (bijvoorbeeld enkele beglazing met lood). Zoals in onze vorige woning, stelden wij na onze verhuis al vast dat ons jaarlijks verbruik rond de 70.000 BEF (1735 euro) per jaar zou gaan bedragen. Voor die tijd veel geld. Midden jaren '80 vonden we DDG op Batibouw, op één van hun eerste deelnames. We waren eerst wat afwachtend, en zijn enkele jaren op rij opnieuw gaan kijken. Ons vertrouwen in het systeem groeide, en vooral de overzichtelijkheid van hun technologie, sprak mij als ingenieur aan. Ons hoofddoel was ongeveer 30% op de gasfactuur te besparen.

Bevindingen?

Onze DDG cv kachel geeft ongeveer 40 kW af (straling en waterzijdig samen). Hier staat het vermogen van de gasketel tegenover, een goede 60 kW. De haard zorgt dus voor een sterke voorverwarming van de ketel. Dit blijkt ook, want boven ongeveer 5°C buiten, kan de DDG het alleen en springt de CV-ketel niet meer op om te helpen. Bijkomend is het door de straling altijd lekker warm in de living, zonder het stof en het gevoel van onveiligheid van de vroegere openhaard. De schommelingen in radiatortemperatuur zijn ook weg door het continue vuur. Leuk is verder de veelzijdigheid aan brandstoffen die men kan stoken. De kachel gaat bijzonder vlot aan, ik laat iedereen zijn wc-rolletjes bijhouden, want enkelen volstaan voor een (ecologische!) opstart (lacht). We hebben wel gemerkt dat een goed onderhouden warmtewisselaar (spiraal) belangrijk is. Daarom reinigen we ongeveer maandelijks de spiralen bovenaan.

Verbruik?

Als bijzonder actieve, jong gepensioneerden zijn we beiden veel weg. Daarom kunnen we de kachel niet permanent aanhouden. We slagen er toch nog in om ongeveer 1/3 van ons gasverbruik weg te laten vallen door de kachel. Naast 4000m³ gas per jaar stoken we ongeveer 2000 kg petroleumcokes, ofwel 10m³ hout.

Algemeen over DDG?

We hebben op al die jaren nog maar één keer een panne gehad. We zijn dan ook tevreden van deze firma uit Leuven en maken reclame als we kunnen. Hun emailadres is door ons al geregeld doorgegeven. Daarom lieten we DDG ook een nieuwe ACV-gasketel plaatsen, enkele jaren na de cv haard. Vorig jaar vroegen we hen terug om de Vaillant gascondensatieketel te komen plaatsen.

Guido en Rita uit Sint-Agatha-Berchem
Kachel op CV, ook in een stadswoning
  • Kachel op CV, ook in een stadswoning
  • Kachel op CV, ook in een stadswoning
  • Kachel op CV, ook in een stadswoning

Wil je ook een kachel of haard op cv?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak met één van onze specialisten voor een grondige analyse?

Vraag ernaar