Installatie, aangesloten op?

  • Privégedeelte met 12 radiatoren (Prisma30)
  • Paviljoen met grote cafetaria open tot de daknok en tweede grote verbruikszaal met 9 radiatoren (F50S) 

Reden van de investering?

Jaren geleden zijn wij begonnen met het kweken van neerhofdieren, om deze te verkopen. Door een aantal omstandigheden (o.a. vogelgriep) zijn we alles wat ruimer gaan bekijken en is 't Kakelend Kippenmuseum zich ook gaan bezighouden met het opbouwen van een educatief wandelpark, met naast hoenders, ook fazanten, duiven, konijnen, varkens, pony's, ezels, ... Naast een ruime privéwoonst (gezin met 4 kinderen), was er ook nood aan een eigen gebouw, met voldoende ruimte om bezoekers en zelfs ganse scholen op te vangen voor een hapje en drankje, en dit dus in twee zalen.

Het was duidelijk dat we voor de verwarming wilden werken met (enkel) hout. We zijn van nul beginnen bouwen, en zijn al vlug van ons idee afgestapt van een speksteenkachel, in combinatie van klassieke CV. Via een kachelhandelaar kwamen we de naam 'DDG', als specialist in kachels op cv, op het spoor. We zijn thuis gekomen en hebben dadelijk op internet de gegevens van DDG opgezocht. In 2006 kochten we een eerste DDG-inbouwhaard aan ('Prisma30', 35 kW totaal maximaal vermogen).

Bevindingen?

Wij zijn dus gestart met één DDG-haard op cv (met extra vuldeur langs achter), en dit voor het woongedeelte. Wij laten een vrachtwagen overwegend constructie- of proper afbraakhout afleveren. Dit kost ons niets, enkel iemand die het hout verder nog wat klieft voor ons. De gelijkvloerse en eerste verdieping (telkens 6 radiatoren) worden dus enkel gevoed door de kachel. Wij waren zo enthousiast dat we een jaar later, in 2007, een nieuwe, nog zwaardere DDG (ook met extra vuldeur achteraan) besteld hebben voor het nieuwe ontvangstpaviljoen ('F50S', 52 kW totaal maximaal vermogen). Bij vriesweer stoken we de nacht door, en overdag zeker als we groepen verwachten. De deuren laten we hier op de buiten ook nogal eens makkelijk open staan (lacht).

Vooral het feit dat dit produkt 'artisanaal' gemaakt wordt in Leuven, vindt mevrouw een pluspunt. "Ik vond het dé uitvinding qua verwarming". Mijnheer voegt eraan toe dat dit een heel tof systeem is voor mensen die graag met hout willen stoken. Er is natuurlijk wat werk aan. 

Verbruik?

Ruwweg omgerekend zouden de twee gebouwen ongeveer 9000 liter mazout per jaar nodig hebben, wat op bijna 9000 euro per jaar aan stookkosten zou komen! Nu doen we dit met ongeveer 45m³ hout, dat we zo goed als gratis hebben. De rekening is snel gemaakt...

Algemeen over DDG?

Hier zijn we zeker tevreden over, vandaar de aanschaf van een tweede toestel, een jaar later. Qua kosten, hebben we enkel eens een veiligheidsventiel moeten vervangen, en door slijtage enkele vuurvaste stenen. Ondertussen zijn hier in de directe omgeving al een aantal andere DDG kachels gekocht door nieuwe klanten, want vele mensen zijn verbaasd als ze in de cafetaria deze haard zien werken op al die radiatoren.

Hendrik en Regine uit Diksmuide

Wil je ook een kachel of haard op cv?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak met één van onze specialisten voor een grondige analyse?

Vraag ernaar