Installatie, aangesloten op?

  • Dimplex warmtepomp
  • Buffervat 800 liter
  • Vloerverwarming, te verwarmen volume: 3000m³

Reden van de investering?

Wij hebben deze vierkantshoeve gekocht met het voornemen om een Bed & Breakfast te beginnen. Qua uitvoering wilden we voor bijna 100% zelfvoorzienend zijn. Uiteindelijk zijn we in 2008 beginnen installeren. Zo kwam er een rietveld voor de waterzuivering, en fotovoltaïsche cellen voor de grote behoefte aan elektriciteit (met dag- en vooral nachtverbruik). Belangrijk, die elektrische voorzieningen, want er werd een Dimplex warmtepomp geplaatst met buffervat van 800 liter. Hier werd een groot aantal circuits vloerverwarming op aangesloten, om die 3000m³ te kunnen verwarmen.

Via mijn broer, die toeleverancier is in de sector, ben ik bij DDG in Leuven terecht gekomen. Na zelfstudie, had ik al snel door dat we voor betere rendementen (in koudere periodes) beter met iets anders gingen werken dan de warmtepomp, in dit geval een kachel op cv aangesloten. DDG leek me een specialist op dit gebied.

Bevindingen?

Uiteindelijk was de de B&B klaar en konden we 8 à 11 mensen gelijktijdig huisvesten. Gezien de grote, op te warmen volumes, hebben we zelfs 2 DDG haarden geplaatst in de woning: een losstaande DDG kachel in het keukengedeelte, en een DDG inbouwhaard in onze woonkamer. Deze zijn dan aangesloten (samen met de warmtepomp) op het buffervat, en kunnen apart of samen werken.

Verbruik?

Wat stel ik vast, na een vijftal jaren van intensief gebruik? In tussenseizoenen (als het niet zo koud is) gebruik ik enkel de warmtepomp, omwille van zijn hoge efficiëntie dan. Als het koud is, zorgen één of beide DDG kachels voor 90% van de totale verwarming. Mochten we het ganse jaar enkel met hout stoken, dan denken we rond de 40m³ hout uit te komen. Ik verkies canada hout boven eik, omdat je een hogere efficiëntie hebt met meer vlammen. Eik brandt uiteraard langer, maar veel trager en met minder vlammen. We zijn blij met de hoge vermogens en rendementen bij DDG, want als we spreken van verbruiken van 5.000 kW op de dagteller, en 20.000 kW op de nachtteller, dan weet je wel in welke grootte orde we zitten in deze voormalige vierkantshoeve.

Algemeen over DDG?

Ondanks de kritische noten die je nu en dan hoort over dit type cv haarden en cv kachels, kan ik enkel maar spreken over mijn positieve ervaringen met de toestellen van DDG. Ik merkte wel dat het installeren (eerst door mezelf, de rest door een installateur) goed begeleid moet zijn. Alles is bij ons goed verlopen. Over de samenwerking met DDG ben ik voor de rest tevreden.

www.devrijheerlyckheid.be

Bart uit Hoeselt

Wil je ook een kachel of haard op cv?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak met één van onze specialisten voor een grondige analyse?

Vraag ernaar