Houtsoorten

Hout is een perfecte, hernieuwbare energiebron

Er is veel te doen rond het stoken van hout. Het zou ongezond zijn en de oorzaak zijn van de toename aan fijn stof en CO2-uistoot. Maar klopt dit wel? Want bij correct gebruik is een houtkachel een milieuvriendelijk alternatief en kan je zeker je woning verwarmen zonder te vervuilen.

Stoken met brandhout wordt zelfs als klimaatneutraal beschouwd, omdat bomen tijdens hun groeiproces naast CO2 ook nog veel andere schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en zuiveren. En omdat bij de verbranding alleen vrijkomt wat eerder door de boom is opgenomen. Een onderzoek toonde aan dat de stadsbomen in Leuven jaarlijks 5 ton fijn stof uit de lucht zuiveren.
Als je daarnaast ook nog kiest voor lokaal hout, dan ligt de CO2-uitstoot 86% lager dan hout uit bvb. Oost-Europa. Hout is een perfecte hernieuwbare energiebron wanneer er ook aandacht is voor het duurzaam beheer van bossen. Dit wil zeggen dat gekapte bomen vervangen worden door nieuwe inheemse boomsoorten.

Welke houtsoorten bestaan er en wat zijn hun eigenschappen?

Je kiest best gedroogd hout (geen nat hout), omdat het zorgt voor een volledige verbranding. Een tip: vermijd geverfd, behandeld en geïmpregneerd hout. Hierin zitten lijmstoffen die veel schadelijke stoffen vrijgeven bij verbranding.

Een van de eerste keuzes die je kan maken is die tussen loof- of naaldhout. Loofhout heeft als groot voordeel dat het over het algemeen langer brandt dan naaldhout. Het zet bovendien veel minder roet af, omdat het geen hars bevat. Het grootste voordeel van naaldhout is de prijs. Deze is een stuk lager dan die van loofhout. Binnen het loofhout is er een groot verschil tussen hardhout en zachthout. Hardhout wordt vaak gekozen omwille van zijn mooie vlammen en zijn lange verbranding. Wat betreft warmteafgifte, zijn beide soorten vergelijkbaar. Bij hardhout denken we aan soorten als beuk en eik. Berk, els en linde zijn de voornaamste zachthoutsoorten.

Weet dat wanneer je kiest voor een mooie vlam, dit niet altijd de warmste is. Es en eik geven de mooiste vlam, maar beuk en fruithout geven veel meer warmte.

De juiste keuze van kachel

Naast het brandhout zijn er natuurlijk nog andere factoren die meespelen. Vooral de ouderdom van het toestel. Alle DDG kachels en -haarden zijn conform de milieuwetgeving. DDG kachels en inbouwhaarden hebben een zeer hoog rendement en zeer lage fijn stof en CO2-emissie. Onze modellen hebben een goede, gelijkmatige verbranding van het hout. Maar als je stookt met een toestel ouder dan 10 jaar, is het toch raadzaam volgens de overheid om na te denken over een nieuwe aankoop.  Dan ben je bij DDG aan het juiste adres, want DDG is de enige producent die exclusief inzet op kachels en haarden aangesloten op centrale verwarming.  Kiezen voor DDG is dus een slimme investering.

Ons aanbod

Ontdek onze kachels en inbouwhaarden

Wil je ook een kachel of haard op cv?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak met één van onze specialisten voor een grondige analyse?

Vraag ernaar